Oprema

Oprema za tehnično reševanje WEBER

Weber tehnična oprema je namenjena tehničnemu reševanju ob prometnih nesrečah. V ZGRS Sežana imamo 3 komplete za tehnično reševanje. Hidravlična orodja so namenjena reševanju ponesrečencev iz zverižene pločevine. Hidravlični agregat ustvari tlake do 700bar, orodja pa zelo velike sile rezanja in raztegovanja.

Pri tehničnem reševanju uporabljamo tudi protivrezne zaščite z magneti, lesene podstavke za stabilizacijo vozila, stabfast podpore za stabilizacijo vozila, nož za rezanje pasu, žago za rezanje vetrobranskega stekla, zaščitna platna za zračne vreče…

 • Hidravlični agregat E-triPPle-T+SAH20 ima tri črpalke, ki ustvarijo tlak do 700bar to nam omogoča uporabo treh različnih orodij hkrati.
 • Škarje S 270-71 uporabljamo pri rezanju pločevine, ki zmorejo maksimalno 71t strižne sile.
 • Škarje S 50-13 uporabljamo pri rezanju volanskega obroča oz. nožnih stopalk, škarje zmorejo maksimalno 14t strižne sile.
 • Razpiralo SP35 uporabljamo pri raztezanju, trganju, odmikanju… zmorejo maksimalno 132kN (13,2t) sile pri razpiranju.
 • Razpiralo SP60 uporabljamo pri raztezanju, trganju, odmikanju… zmorejo maksimalno 430kN (43t) sile pri razpiranju.
 • Cilinder RZ1-850 uporabljamo pri raztezanju in odmikanju… zmore maksimalno 137kN (13,7t) sile pri odmikanju in dolžine 850mm.
 • Cilinder RZ3-1640 uporabljamo pri raztezanju in odmikanju… zmore maksimalno 137kN (13,7t) sile pri odmikanju in dolžine 1640mm.
 • Teleskopski cilinder RTZ2-1450 uporabljamo pri raztezanju in odmikanju… 1. stopnja zmore maksimalno 189,4kN (18,94t), 2. stopnja zmore maksimalno 99kN (9.9t) sile pri odmikanju in dolžine 1450mm.

Oprema za tehnično reševanje VETTER

Dvižne blazine Vetter nam omogočajo dvigovanje težjih bremen s pomočjo stisnjenega zraka iz tlačnih posod. Blazine Vetter delujejo na tlakih do 8bar, upravljamo jih s prenosno konzolo za regulacijo pretoka zraka.

ZGRS Sežana ima komplet štirih dvižnih blazini s pripadajočo opremo. Dvižne blazine so zelo tanke (nekaj cm) in nam omogočajo nameščanje in dvigovanje bremen takrat, ko drugo tehnično opremo ni mogoče uporabiti.

Oprema za tehnično reševanje ZUMRO

Dvižne blazine Zumro nam omogočajo dvigovanje težjih bremen s pomočjo stisnjenega zraka iz tlačnih posod. Blazine Zumro delujejo na tlakih do 10bar, upravljamo jih s prenosno konzolo za regulacijo pretoka zraka.

ZGRS Sežana ima komplet štirih dvižnih blazini (2 veliki in 2 manjši) s pripadajočo opremo:

 • Dvižna blazina NT-23 lahko maksimalno dvigne 23t bremena do višine 275mm.
 • Dvižna blazina NT-58 lahko maksimalno dvigne 58t bremena do višine 455mm.
 • Dvižne blazine Zumro nam omogočajo nameščanje in dvigovanje bremen takrat, ko drugo tehnično opremo ni mogoče uporabiti.
 • Posebnost zumro blazin je, da jih lahko povežemo med seboj in takrat dvižne blazine delujejo kot ena. S takim načinom povezovanja blazin dosežemo večje višine dviga.
 • Dvižne blazine zumro nam omogočajo dvigovanje težjih in večjih bremen, kot so tovorna vozila, avtobusi, vlaki…

Polnilnica izolirnih dihalnih aparatov

V letu 2009 je ZGRS Sežana s prenovo prostorov uredil tudi sodobno polnilnico tlačnih posod za izolirne dihalne aparate. Polnilnica je ločena na čisti in nečisti del. V čistem delu polnilnice se polnijo tlačne posode in sestavljajo izolirni dihalni aparati.

V nečistem delu polnilnice se izolirne dihalne aparate, obrazne maske in ostalo opremo čisti.

Za polnjenje tlačnih posod skrbi kompresor CPT-F 300, ki omogoča polnjenje tlačnih posod s 300l/min. Kapaciteta polnjenja 300l/min predstavlja, da popolnoma prazno tlačno posodo volumna 6 l napolnimo v 6 minutah.

V primeru večjih stavbnih požarov je na terenu večje število gasilcev, ki izvajajo gašenje z izolirnimi dihalnimi aparati, posledica tega je povečana potreba po polnih tlačnih posodah. Za nemoteno in najhitrejše polnjenje tlačnih posod, pa skrbi banka zraka, ki je sestavljena iz treh 50l tlačnih posod in je povezana v sistem s kompresorjem ter polnilno konzolo v polnilnici izolirnih dihalnih aparatov.

Konzola za polnjenje tlačnih posod v polnilnici izolirnih dihalnih aparatov omogoča polnjenje treh 300 barskih tlačnih posod in dveh 200 barskih tlačnih posod.

Zaščitna obleka

Zaščitna obleka ščiti gasilca pred vplivi visokih temperatur, mehanskimi poškodbami in vremenskimi vplivi, k osebni zaščitni obleki sodijo tudi gasilski čevlji, ognjevarne rokavice in gasilska čelada.

Operativna gasilska enota ZGRS Sežana uporablja zaščitne obleke TEXPORT Fire Twin, gasilske čevlje HAIX in gasilske čelade Rosenbauer Heros I.

Uporabljamo jih na vseh stavbnih požarih, tehničnih intervencijah in ostalih intervencijah.