sreda | 8 julij |  2020

FOTOGALERIJA

POVEZAVE

Uprava RS za zaščito in reševanje
Gasilska zveza Slovenije
SPIN - Obveščanje o dogodkih
AED Baza Slovenije
Prva pomoč
SZPV
Ministrstvo za obrambo
www.gasilci.org
Useful links
Global Disaster Alert and Coordination System
Dežurna služba ZGRS 05 7310 700 | 031 242 073
 
Sežana, 12.6.2020
JAVNI RAZPIS ZA NABAVO NOVEGA VOZILA GVGP-2

Obveščamo, da je ZGRS Sežana preko Portala javnih naročil objavil javno naročilo za nakup novega vozila GVGP-2. Rok za oddajo ponudb je do 30. 6. 2020 do 13 ure. Morebitna vprašanja ponudnikov se sprejemajo preko Portala javnih naročil do 22. 6. 2020 do 12 ure.
Na tej povezavi https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=357061 najdete javni razpis.
 
 
 
 
Kozina - Rodik, 8.6.2020
Prometna nesreča

 Ob 9.07 je na cesti med Kozino in Rodikom, občina Hrpelje–Kozina, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in obstalo nad železniško progo. Gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana smo osebno vozilo stabilizirali, s tehničnim posegom iz vozila rešili voznico, postavili vozilo nazaj na vozišče in očistili vozišče razlitih motornih tekočin.
 
 
 
 
 
 
Matavun, 1.6.2020
PROMETNA NESREČA

Ob 13:06 uri smo bili preko ReCO Postojna obveščeni o prometni nesreči z udeležbo osebnega vozila v naselju Matavun v občini Divača. Posredovali so gasilci IV. Izmene ZGRS Sežana in PGD Senožeče, ki so ob prihodu ugotovili, da je osebno vozilo trčilo v zid na desni strani vozišča in ga kasneje odbilo na levo stran kjer je obstalo v kamnitem zidu. Gasilci so poskrbeli za prometno in požarno varovanje kraja ter pomagali raševalcem pri oskrbi poškodovanega. Na koncu so še odklopili akumulator poškodovanega vozila in skupaj z delavci CPK poskrbeli za čiščenje cestišča.
 
 
 
 
 
Štanjel, 7.5.2020
POŽARI V NARAVNEM OKOLJU

 Ob 14:52 nas je ReCO Postojna obvesti o požar v naravem okolju pri lovski koči v Štanjelu. Aktivirani smo bili gasilci ZGRS Sežana im PGD Komen. Na lokaciji je gorela deponija zelenega odreza in odpadnega gredbenega materiala.
 
 
Slovenija, 4.5.2020
PREKLIC POŽARNE OGROŽENOSTI

 Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje s 4. majem 2020
 
R A Z G L A Š A
 
prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene od 20. marca 2020 na območju celotne države. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta od z dnem prenehanja velike požarne ogroženosti naravnega okolja prenehala izvajati poostren nadzor.
 
 
 
Sežana, 3.5.2020
POŽAR V NARAVNEM OKOLJU

 Ob 14.39 je pri Orleku v občini Sežana gorelo v naravi. Posredovali smo gasilci ZGRS Sežana. Pogasili smo požar na površini 100 kvadratnih metrov. Pogorela sta trava in grmičevje.
 
 
 
 
Skopo, 25.4.2020
Tehnična in druga pomoč

 Ob 17.16 nas je ReCO Postojna obvestil, da sta v vasi Skopo dva psa padla v vodnjak in ne moreta ven. Na intervecijo smo izvozili gasilci ZGRS Sežana. Že pred našim prihodom je mimoidoči enega psa uspel rešiti drugega pa smo rešili s pomočjo lestve. 
 
 
 
 
Ponikve, 25.4.2020
POŽARI V NARAVNEM OKOLJU

 Ob 6:04 nas je ReCO Postojna obvestil o požaru v naravnem okolju pri vasi Ponikve. Na intervenciji smo posredovali gasilci ZGRS Sežana in PGD Štjak.
 
 
 
 
 
 
Petrinje, 23.4.2020
POŽARI V NARAVNEM OKOLJU

 Ob 10:39 je zagorel borov gozd med Kastelcem in Petrinjami, občina Hrpelje-Kozina. Požar na površini okrog 35 ha smo preko dneva gasili gasilci GB Koper, ZGRS Sežana in gasilci iz Kraške gasilske zveze, Obalne gasilske zveze, ter Gasilskih zvez Ilirska Bistrica in Postojna.
 
 
 
 
 
 
 
Sežana, 21.4.2020
NOVO GASILSKO VOZILO GCGP-3

Z veseljem sporočamo, da smo gasilci ZGRS Sežana bogatejši za novo gasilsko vozilo gasilskih oznak GCGP-3 (Gasilska cisterna za gašenje gozdnih požarov - večja). Na vozilu je osnovna oprema za gašenje in reševanje, monitor za gašenje, dva boksa za gasilsko opremo na zadnji strani, kombinirana črpalka, in več kot 9.000 litrov vode. Novo vozilo bo zamenjalo 34 let staro vozilo, ki nama je vse skozi dobro služilo. Gre za pomembno pridobitev  za prebivalce občin ustanoviteljic predvsem, ker bomo z vozilom zagotavljali vodo na različnih intervencijah (požari v naravi, stavbni požari, večji požari na prometnih sredstvih) in zagotavljali dobavo vode v sušnem obdobju.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sežana, 20.4.2020
POŽARI V NARAVNEM OKOLJU

 Ob 14:40 so zagoreli železniški pragovi od Krpanove poti v Sežani do vasi Merče. Na intervenciji so sodelovali gasilci ZGRS Sežana, PGD Sežana in PGD Povir, kateri so pragove pogasili in pregledali širše območje železniške proge.
 
 
 
 
Divača, 20.4.2020
STAVBNI POŽAR

 Ob 13:44 je v naselju v Divači, v občini Divača, zagorelo na podstrešju stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci I. izmene ZGRS Sežana, PGD Divača in PGD Senožeče.
 
 
 
 
 
 
 
Ponikve, 8.4.2020
POŽARI V NARAVNEM OKOLJU

 Ob 14:32 je pri naselju Ponikve, občina Sežana, zagorel borov gozd. Požar na površini okoli 8,1 hektarja smo pogasili gasilci ZGRS Sežana, PGD Sežana, Štjak, Povir, Komen in Senožeče. Na požarni straži smo ostali gasilci PGD Lokev in ZGRS Sežana.
 
 
 
 
Videž, Dane, Sedovnik, 7.4.2020
POŽARI V NARAVNEM OKOLJU

V zadnjih dneh beležimo povečanje požarov v naravnem okolju na lokacijah Krajna Vas, Orlek, Sedovnik, Dane v občini Sežana ter Videž, občina Hrpelje-Kozina. Na požarih so intervenirali gasilci ZGRS Sežana in prostovoljnih gasilskih društev Sežana, Štjak, Materija. Vremenski pogoji so tako rekoč idealni za širjenje požarov (veter, zelo niska vlaga, brez padavin), zato je tudi razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Naprošamo vse, da se odgovorno obnašajo v naravnem okolju in ne kurijo.
 
 
 
 
 
Ponikve, 6.4.2020
Stavbni požar

 Ob 13.53 je v naselju Ponikve, občina Sežana, zagorelo v prizidku stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci IV. izmene ZGRS Sežana, PGD Sežana in PGD Štjak.
 
 
 
 
Krajna vas, 5.4.2020
Požar v naravnem okolju

Ob 12.28 je v bližini Krajne vasi, občina Sežana, v naravnem okolju gorela deponija zelenega odreza. Gasilci III. izmene ZGRS Sežana in PGD Sežana so pogasili požar na na površini okrog 80 kvadratnih metrov, pogašen odrez premetali in preventivno obilneje zalili z vodo. 
 
 
 
 
Komen, 2.4.2020
DONACIJA RAZKUŽILA - BIOVIS

V času spopadanja z COVID - 19 so različne službe, ki delujejo v državi zelo obremenjene, med njimi najbolj zravstveni delavci, ki neposredno pomagajo ljubem v primerih okužbe in delujejo v zelo nevarnih razmerah. Med službe, ki v tem času morajo nemoteno opravljati svoje dejavnosti spadamo tudi gasilci. Zaradi varnostnih ukrepov povezanih z epidemijo se držimo strogih varnostnih napotkov tako v prostorih zavoda, še posebej pa na intervencijah v primerih, ko imamo stik z ljudmi.
ZGRS Sežana je stopil v kontakt z direktorjem podjetjem Biovs d.o.o. iz Komna glede dobave razkužil. Ker se v podjetju zavedajo pomembnosti reševalnih služb in cenijo naše gasilsko delo so nam z donacijo zagotovili 20 litrov razkužila.
Podjetju Biovis d.o.o. in njegovemu direktorju Daliborju Kosmini se zahvaljujemo za to pomembno donacijo, ki v teh časih pomeni večjo varnost za vse zaposlene v ZGRS Sežana.
 
 
 
Orlek, 1.4.2020
Požar v naravnem okolju

 Ob 14.52 je med Sežano in Orlekom v občini Sežana gorela trava in grmičevje. Požar na površini okrog pol hektara so pogasili gasilci III. izmene ZGRS Sežana in PGD Sežana. 
 
 
 
 
 
Kobdilj, 28.3.2020
DIMNIŠKI POŽAR

 Ob 12.04 so se v naselju Kobdilj v občini Komen vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Goreti je prenehalo že pred prihodom gasilcev. Posredovali so gasilci III. izmene ZGRS Sežana in PGD Komen, ki so okolico dimnika pregledali, delno očistili dimnik in prepovedali kurjenje do dokončne sanacije dimnika.
 
 
 
Dutovlje, 25.3.2020
POŽAR V NARAVNEM OKOLJU

Ob 20.03 je med naseljema Kreplje in Dutovlje, občina Sežana, zagorelo grmičevje. Požar na površini približno 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci III. izmene ZGRS Sežana in PGD Sežana. Škoda ni nastala. 
 
 
Lokev, 20.3.2020
POŽAR V NARAVNEM OKOLJU

 Ob 14.08 je pri naselju Lokev, občina Sežana, zagorela trava, grmičevje in podrast na površini okoli 0,2 hektarja. Požar so pogasili gasilci III. izmene ZGRS Sežana in PGD Lokev.
 
 
 
 
Slovenija, 20.3.2020
VELIKA POŽARNA OGROŽENOST

 Na podlagi sklepa, sprejetega pod točko 6 na dopisni seji Vlade Republike Slovenije dne 18. 3. 2020 in v povezavi z 8. členom Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje
 
R A Z G L A Š A
 
veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 20. marca 2020 na območju celotne države. Razglas ne velja za območja s snežno odejo.
 
Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Pristojni organi bodo v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor. 
 
 
 
Občina Sežana, Komen, Divača in Hrpelje - Kozina, 17.3.2020
ODREDBA O ZAČASNI PREPOVEDI KURJENJA V NARAVNEM OKOLJU

 S to odredbo se kot preventivni ukrep za zagotavljanje operativne pripravljenosti gasilskih enot kot pomoč Civilni zaščiti pri omejevanju širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), na celotnem območju občine Sežana, Komen, Divača in Hrpelje - Kozina začasno prepoveduje:
- kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj;
- puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar;
- uporabljati predmete, naprave in izvajati dejavnosti, ki lahko povzročijo požar;
- uporabiti ogenj pri izvajanju spomladanskega čiščenja, odstranjevanja podrasti in urejanja okolice.
 
Ob požaru ali nevarnosti požara se takoj obvesti Regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112.
 
 
 
 
AC Divača - Senožeče, 8.3.2020
Prometna nesreča

 Ob 14.47 je na AC med Divačo in Senožečami, občina Divača, prišlo do prometne nesreče, v kateri je voznik osebnega vozila zapeljal v odbojno ograjo in se pri tem telesno poškodoval. Gasilci III. izmene ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, vršili protipožarno varovanje in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi poškodovanega voznika.
 
 
 
 
Merče, 8.3.2020
Padec motorista

 Ob 14.37 je na lokalni cesti med Sežano in Divačo pri vasi Merče, občina Sežana, padel motorist. Gasilci III. izmene ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, vršili protipožarno varovanje in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana. Poškodovanega motorista so odpeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.
 
 
 
Krvavec, 4.3.2020
20. VELESLALOM ZSPG

Dne 4. 3. 2020 je na smučišču Krvavec potekal že 20. veleslalom pod okriljem Združenja Slovenskih poklicnih gasilcev, ki ga je organizirala poklicna gasilska enota Center za zaščito in reševanje Domžale. Tekmovanja so se udeležili tudi trije zaposleni iz ZGRS Sežana. Med njimi je najboljši rezultat dosegel Kovač Luka, ki si je v skupini D delil prvo mesto s kolegom iz Gasilsko reševalne službe letališča Brnik. Tekmovanja se je udeležilo več kot 60 poklicnih gasilcev iz cele Slovenije.
 
 
 
 
Sežana, 28.2.2020
AKCIJA "HVALA KER STE"

V petek 28. 2. 2020 so nas v ZGRS Sežana obiskali predstavniki zavoda Beli angeli, ki so neprofitna organizacija ustanovljena za opravljanje dejavnosti s področja humanosti in nudenja pomoči motoristom in svojcem v nesreči.
V sklopu akcije HVALA KER STE so se s posebno zahvalo zahvalili tudi naši poklicni gasilski enoti, ki opravlja naloge zaščite reševanja in pomoči in posreduje tudi v prometnih nezgodah.
V ZGRS Sežana smo ponosni, ko sprejmemo tako zahvalo in ponosni, da lahko pomagamo. Hvala Zdenki in vsem ostalim, ki se v Zavodu Beli angeli trudite v vašem humanem poslanstvu - pomagati sočloveku.
 
 
 
 
 
Sežana - Fernetiči, 1.2.2020
Prometna nesreča

Ob 9.34 je v Sežani, voznica osebnega vozila iz neznanega razloga zapeljala na brežino ob cesti in se prevrnila na bok. Posredovali smo gasilci III. izmene ZGRS Sežana, ki smo kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator na osebnem vozilu in vozilo postavili na kolesa. Na kraju so bili tudi reševalci NMP Sežana, ki so pregledali voznico.
 
 
 
 
Brestovica pri Komnu, 24.1.2020
Požar drevesa

Ob 17.26 nas je ReCO Postojna obvestil, da je v naselju Brestovica pri Komnu zagorelo drevo. Posredovali so gasilci III. izmene ZGRS Sežana in PGD Komen, ki so pogasili goreče drevo in ga požagali.
 
 
 
 
Dolanci, 17.1.2020
POŽAR STANOVANJSKEGA OBJEKTA

Ob 8:22 uri smo bili preko ReCO Postojna obveščeni o požaru na stanovanjski stavbi v vasi Dolanci v občini Komen.
Posredovali so gasilci IV. Izmene ZGRS Sežana in PGD Komen, ki so ob prihodu ugotovili, da gre za polno razviti požar v pritličju in prvem nadstropju. Izvedli so več napadov v pritličje in nadstropje ter hitro omejili požar. Kasneje so še ohladili vroče dele in odstranili ožgane predmete iz objekta. Nastala je večja materialna škodo med drugim je pregorel tudi lesen strop med pritličjem in nadstropjem. Gasilci so preprečili, da bi požar prešel na drugi objekt, ki se je držal objekta, kjer je nastal požar ter na ostrešje objekta. Na intervenciji so sodelovali še predstavniki CZ občine Komen, predstavniki Elektro primorske ter policisti.
 
 
 
 
Tomaj, 5.1.2020
Požar v garaži

 Ob 15.50 se je v Tomaju, občina Sežana kadilo iz spodnjih prostorov stanovanjske hiše. Posredovali smo gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana. Pogasili smo požar, prezračili prostore in pomagali pri sanaciji. Zagorelo je zaradi kratkega stika pri polnjenju akumulatorja. Poškodovanih ni bilo.
 
 
 
Skopo, 5.1.2020
Požar kotlovnice

 Ob 7.20 je v naselju Skopo, občina Sežana, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci ZGRS in PGD Sežana smo požar v kurilnici pogasili, objekt prezračili, nudili pomoč Policiji pri preiskavi dogodka ter domačim pri sanaciji požarišča. Nastala je večja premoženjska škoda.
 
 
 
 
 
 
Sežana , 5.1.2020
Pomoč NMP pri prenosu obolele osebe

 Ob 23.37 smo na Stari poti v Sežani gasilci ZGRS Sežana nudili reševalcem NMP Sežana pomoč pri prenosu obolele osebe iz prvega nadstropja stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.
 
 
 
 
 
 
Ponikve-Štanjel , 1.1.2020
Prometna nesreča motorista

01.01.2020 ob 15:12 uri je na cesti Ponikve-Štanjel je zaradi slabosti motorist obležal na cesti. Zavarovali smo kraj in nudili pomoč NMP Sežana.

 

 
 
Sežana, 31.1.2020
Požarni alarm Bolnica Sežana

 31.12.2019 ob 20:42 uri je preko požarne centrale se je sprožil požarni alarm v bolnišnici Sežana, skupaj z zaposlenimi smo pregledali prostor in ugotovili da do požara ni prišlo.

 
 
Naklo pri Divači, 1.1.2020
Požar gospodarskega poslopja

 01.01.2020 ob 00:15 uri je v Naklem, občina Divača, je zagorelo gospodarsko poslopje v katerem je bilo shranjeno 700 bal sena. Gasilci ZGRS Sežana, PGD Divača, Senožeče in Povir smo požar pogasili in s pomočjo krajanov nudili pomoč lastniku pri sanaciji pogorišča. Ročno smo odstranili seno iz senika, ter po končani intervenciji objekt pregledali z termovizijsko kamero. V požaru je zgorelo seno in ostrešje objekta. 
 
                             
                                      
 
 
 
Vaja Sežana 2008 Predaja vozil ZGRS 2008 Prikazna vaja 2004 Helikopterska vaja

POMEMBNO

EU PROJEKT

ANKETA


Kako ocenjujete delo ZGRS Sežana na intervencijah?
Odlično
Dobro
Povprečno
Slabo
Ne morem oceniti

Poglej rezultate ankete

DEJAVNOSTI

Zavod poleg osnovnih dejavnosti reševanja in drugih gasilskih storitev opravlja še izvajanje izobraževanja gasilcev in predstavlja eno pomembnejših javnih institucij na kraškem območju.

NASVETI