sreda | 29 januar |  2020

FOTOGALERIJA

POVEZAVE

Uprava RS za zaščito in reševanje
Gasilska zveza Slovenije
SPIN - Obveščanje o dogodkih
AED Baza Slovenije
Prva pomoč
SZPV
Ministrstvo za obrambo
www.gasilci.org
Useful links
Global Disaster Alert and Coordination System
Dežurna služba ZGRS 05 7310 700 | 031 242 073
 
Brestovica pri Komnu, 24.1.2020
Požar drevesa

Ob 17.26 nas je ReCO Postojna obvestil, da je v naselju Brestovica pri Komnu zagorelo drevo. Posredovali so gasilci III. izmene ZGRS Sežana in PGD Komen, ki so pogasili goreče drevo in ga požagali.
 
 
 
 
Dolanci, 17.1.2020
POŽAR STANOVANJSKEGA OBJEKTA

Ob 8:22 uri smo bili preko ReCO Postojna obveščeni o požaru na stanovanjski stavbi v vasi Dolanci v občini Komen.
Posredovali so gasilci IV. Izmene ZGRS Sežana in PGD Komen, ki so ob prihodu ugotovili, da gre za polno razviti požar v pritličju in prvem nadstropju. Izvedli so več napadov v pritličje in nadstropje ter hitro omejili požar. Kasneje so še ohladili vroče dele in odstranili ožgane predmete iz objekta. Nastala je večja materialna škodo med drugim je pregorel tudi lesen strop med pritličjem in nadstropjem. Gasilci so preprečili, da bi požar prešel na drugi objekt, ki se je držal objekta, kjer je nastal požar ter na ostrešje objekta. Na intervenciji so sodelovali še predstavniki CZ občine Komen, predstavniki Elektro primorske ter policisti.
 
 
 
 
Tomaj, 5.1.2020
Požar v garaži

 Ob 15.50 se je v Tomaju, občina Sežana kadilo iz spodnjih prostorov stanovanjske hiše. Posredovali smo gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana. Pogasili smo požar, prezračili prostore in pomagali pri sanaciji. Zagorelo je zaradi kratkega stika pri polnjenju akumulatorja. Poškodovanih ni bilo.
 
 
 
Skopo, 5.1.2020
Požar kotlovnice

 Ob 7.20 je v naselju Skopo, občina Sežana, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci ZGRS in PGD Sežana smo požar v kurilnici pogasili, objekt prezračili, nudili pomoč Policiji pri preiskavi dogodka ter domačim pri sanaciji požarišča. Nastala je večja premoženjska škoda.
 
 
 
 
 
 
Sežana , 5.1.2020
Pomoč NMP pri prenosu obolele osebe

 Ob 23.37 smo na Stari poti v Sežani gasilci ZGRS Sežana nudili reševalcem NMP Sežana pomoč pri prenosu obolele osebe iz prvega nadstropja stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.
 
 
 
 
 
 
Ponikve-Štanjel , 1.1.2020
Prometna nesreča motorista

01.01.2020 ob 15:12 uri je na cesti Ponikve-Štanjel je zaradi slabosti motorist obležal na cesti. Zavarovali smo kraj in nudili pomoč NMP Sežana.

 

 
 
Sežana, 31.1.2020
Požarni alarm Bolnica Sežana

 31.12.2019 ob 20:42 uri je preko požarne centrale se je sprožil požarni alarm v bolnišnici Sežana, skupaj z zaposlenimi smo pregledali prostor in ugotovili da do požara ni prišlo.

 
 
KOBDILJ, 30.12.2019
Padec osebe v jašek

 30.12.2019 ob 18:36 uri je v Kobdilju v občini Komen je pri igri oseba padla v jašek med hišami in se pri tem poškodovala. Posredovali smo gasilci iz ZGRS Sežana in PGD Komen, ki smo na kraju s pomočjo stikalnih lestev in vrvne tehnike spustili zdravnika do poškodovane osebe in pomagali pri oskrbi, ter iznosu iz jaška v reševalno vozilo. Poškodovana oseba je bila prepeljana v bolnišnico Šempeter. 
 
 
 
 

 
 
Naklo pri Divači, 1.1.2020
Požar gospodarskega poslopja

 01.01.2020 ob 00:15 uri je v Naklem, občina Divača, je zagorelo gospodarsko poslopje v katerem je bilo shranjeno 700 bal sena. Gasilci ZGRS Sežana, PGD Divača, Senožeče in Povir smo požar pogasili in s pomočjo krajanov nudili pomoč lastniku pri sanaciji pogorišča. Ročno smo odstranili seno iz senika, ter po končani intervenciji objekt pregledali z termovizijsko kamero. V požaru je zgorelo seno in ostrešje objekta. 
 
                             
                                      
 
 
 
 
Divača, 28.12.2019
Tehnična in druga pomoč

 Ob 22.31 smo s strani ReCO Postojna dobili obvestilo, da se v stanovanju na ulici Stanka Volka v Divači nahaja obolela oseba. S tehničnim posegom smo odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe. Nudili smo pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe v reševalno vozilo.
 
 
Cesta Senožeče - Sežana, 20.12.2019
PROMETNA NESREČA

 Ob 15:08 nas je ReCO Postojna obvestil o prometni nesreči na regionalni cest Senožeče - Sežana. Posredovali smo gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče. Na kraju smo ugotovili, da je vozilo na strehi, udeležena oseba je bila izven vozila. Vršili smo požarno in prometno varovanje ter nudili pomoč NMP in policiji. 
 
 
 
 
Sežana, 27.12.2019
SREČNO, USPEŠNO IN VARNO V LETU 2020 VAM ŽELI KOLEKTIV ZGRS

 
 
 
AC Divača - Senožeče, 28.11.2019
POŽAR TOVORNEGA VOZILA

Ob 9:51 uri smo bili preko ReCO Postojna obveščeni o požaru tovornega vozila na avtocesti Divača-Senožeče v občini Divača. Posredovali so gasilci I. Izmene ZGRS Sežana in PGD Senožeče, ki so na kraju ugotovili, da je požar zajel kabino tovornega vozila ter del cerade priklopnika. Izvedli so več napadov in požar hitro omejili in pogasili. Preprečili so, da bi se požar razširil na tovor na priklopniku. Voznik tovornega vozila je bil poškodovan in odpeljan na zdravaljenje. Na koncu so gasilci še prečrpali vsebino poškodovanih rezervoarjev za gorivo.
 
 
 
 
 
Cesta Kobjeglava-Tomačevica, 24.11.2019
PROMETNA NESREČA

Ob 5:00 uri smo bili preko ReCO Postojna obveščeni o prometni nesreči na cesti Kobjeglava-Tomačevica v občini Komen. Posredovali so gasilci IV. Izmene ZGRS Sežana in PGD Komen, ki so na kraju ugotovili, da gre za udeleženo  eno osebno vozilo ter da je ena oseba poškodovana. Izvedli so prometno in požarno varovanje ter pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanega.
 
 
 
Sežana MC Podlaga, 5.11.2019
HEROJI FURAJO V PIŽAMAH

V torek dne 5. 11. 2019 je v Kosovelovem domu Sežana v organizaciji Zavoda Vozim in MC Podlaga potekal Regionalni posvet s sloganom Heroji furajo v pižamah na temo alkohola in varnosti mladih v cestnem prometu. V strokovnem delu posveta so sodelovali dr. Maja Roškar iz NIJZ in v.d. direktorice Agencije za varnost v prometu Vesna Marinko, direktor zavoda Vozim David Razboršek, Robert Kralj iz PP Sežana in Blaž Turk iz ZGRS Sežana kjer so vsi predstavili pomembne podatke in opozorila za mlade. Predstavili so analize nesreč, izkušnje iz nesreč, opozorila za mlade. Zelo, zelo poučno za mlade, ki so še v vlogi sopotnikov in se v kratkem podajajo na pot voznikov v cestnem prometu. 
 
 
 
 
 
 
Sežana, 4.11.2019
POŽAR NA OBJEKTU

Ob 8:22 uri smo bili preko ReCO Postojna obveščeni o požaru v objektu v naselju Sežana. Posredovali so gasilci I. Izmene ZGRS Sežana in PGD Sežana, ki so na lokaciji ugotovili, da se je požar razširil iz elektro omare. Požar so hitro lokalizirali in pogasili.
 
 
 
Lokev, 1.11.2019
Požar na objektu

Ob 11:39 uri smo bili preko ReCO Postojna obveščeni o požaru garaže v vasi Lokev v občini Sežana. Posredovali so gasilci III. Izmene ZGRS Sežana in PGD Lokev, ki so ob prihodu ogotovili, da je požar v garažnem prostoru polno razvit ter da je že prebil ostrešje. Izvedlo so več napadov ter požar hitro lokalizirali in pogasilo.
 
 
 
 
Sežana, 23.10.2019
PROMETNA NESREČA

Ob 7:24 uri smo bili preko ReCO Postojna obveščeni o prometni nesreči na cesti proti mejnemu prehodu Fernetiči v občini Sežana. Posredovali so gasilci I. Izmene ZGRS Sežana, ki so na kraju ugotovili, da gre za čelni trk dveh osebnih vozil, ter da so dve oebi poškodovani. Izvedlo so prometno in požarno varovanje ter pomagali reševalcem NMP Sežana pri prenosu in oskrbi poškodovanih. Preprečili so tudi iztekanje nevarnih tekočin in odklopili vire napajanja na poškodovanih vozilih.
 
 
 
 
 
Postojna, 21.10.2019
BOGATAJEVI DNEVI ZAŠČITE IN REŠEVANJA

Od 17. do 19. oktobra so v Postojni potekali Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja, na katerih so bile predstavljene različne službe sistema zaščite reševanja in pomoči. V sklopu dogodkov je bil petek namenjen različnim prikaznim vajam, v dveh vajah reševanja iz viin in posredovanja v primerih suma na bioagense so sodelovali tudi gasilci ZGRS Sežana. Predstavniki ZGRS Sežana so sodelovali še pri ocenjevanju vaj. (Foto: J. Mandelc)
 
 
 
 
 
 
 
 
LIPICA, 23.9.2019
DELOVNA NESREČA

 Ob 7:41 sta se v kamnolomu Lipica, občina Sežana, pri delu v jami poškodovala delavca. Posredovali smo gasilci ZGRS Sežana, ki smo na kraju dogodka nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi poškodovanih delavcev.

 
 
KOBDILJ, 23.9.2019
PROMETNA NESREČA

 Ob 11:36 je v naselju Kobdilj, občina Komen, osebno vozilo trčilo v stanovanjsko hišo. Posredovali smo gasilci ZGRS Sežana in PGD Komen, ki smo kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator ter nudili pomoč pri odstranjevanju osebnega vozila s cestišča. V prometni nesreči se je ena oseba poškodovala. 
 
 

 
 
Sežana, 19.9.2019
TEHNIŠKI DAN

V okviru tehniškega dne so 5. razredi Osnovne šole Sežana obiskali Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana in Prostovoljno gasilsko društvo Sežana, kateri smo jim predstavili gasilski dom in gasilska vozila ter opremo. Na poligonu smo prikazali uporabo gasilnih aparatov in jim pripravili gasilsko-športni poligon. 

 

 
 
Tomaj, 20.9.2019
POŽAR V OBJEKTU

Ob 4:17 uri smo bili preko ReCO Postojna obveščeni o požaru v objektu v vasi Tomaj v občini Sežana. Posredovali so gasilci III. Izmene ZGRS Sežana in PGD Sežana, ki so na kraju ugotovili, da je bil ogen polno razvit v pomožnem prostotu, ki se drži stanovanskega objekta, ter da je že prebil ostrešje tega prostora. Pričeli so z gašenjem z več napadalnimi skupinami in hitro omejili požar ter preprečili prenos požara na drugi del objekta.
 
 
 
 
Sežana, 11.9.2019
6. KOLESARJENJE POKLICNIH GASILCEV SLOVENIJE

Danes se v Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana v soorganizaciji Združenja Slovenskih poklicnih gasilcev in Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije odvija že 6. tradicionalno kolesarjenje poklicnih gasilcev Slovenije. Trasa kolesarje vodi po kraških makadamskih poteh od Sežane do Kobilarne Lipica pa naprej do Škocjanskih jam, kjer si udeleženci ogledajo ta svetovni biser. Potem nadaljujejo pot pod Vremščico ob železniški progi, kjer si ogledajo rejo drobnice pod okriljem Veterinarske fakultete ter nadaljujejo pot do Sežane, kjer si ogledajo vinsko klet Vinakras Sežana. Kolesarjenje je eno od številnih aktivnosti (tek, nogomet,..), ki jih pripravljajo poklicni gasilci Slovenije s ciljem krepiti psihofizično kondicijo operativcev ter poglabljanje odnosov in izmenjave izkušenj med kolegi, ki se srečujejo na intervencijah. Na kolesarjenju sodeluje 34 udeležencev iz enot GENG Nova Gorica, GRS Kranj, CZR Domžale, PGE Gorenje, GB Koper, GRC Ajdovščina, Aerodrom Portorož in ZGRS Sežana.
 
 
 
 
 
 
Metlika, 8.9.2019
150 LET GASILSTVA NA SLOVENSKEM V METLIKI

 8.9.2019 smo se poklicni gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana z Združenjem Slovenskih poklicnih gasilcev udeležili gasilske parade v Metliki ob 150- letnici gasilstva na Slovenskem. Gasilske parade smo se udeležili Boris Budal, Primož Maurič, Peter Lah, Luka Kovač, Jasmina Jovanovič. Naša zaposlena Marko Adamič in Sandi Mislej pa sta se udeležila parade v imenu Obalo-Kraške regije in Kraške gasilske zveze, kjer sodelujeta pri vodenju teh organizacij.
 
 

 
 
Avtocesta Sežana - Ljubljana, razcep Gabrk, 9.8.2019
PROMETNA NESREČA

Ob 12:17 uri smo bili preko ReCO Postojna obveščeni o pometni nesreči z udeležbo tovornega in osebnega vozila na avtocesti Sežana - Ljubljana v občini Divača. Posredovali so gasilci III. Izmene ZGRS Sežana in PGD Senožeče, ki so na kraju izvedli prometno in požarno varovanje ter pomagali reševalcem NMP Sežana pri oskrbi poškodovanega. Zaradi puščanja tekočin iz tovornega vozila se je opravilo zatesnjevanje rezervoarja in lovljenje tekočin ter preprečevanje onesnaževanja cestišča s posipanjem z upolnim sredstvom. Na koncu je bil še odklopljen akumulator na vozilih. Na intervenciji so sodelovali še delavci DARS in policisti PU Koper.
 
 
 
 
 
Dolnje Vreme , 9.8.2019
POŽAR GOSPODARSKEGA OBJEKTA

Ob 9:39 uri smo bili preko ReCO Postojna obveščeni o požaru na gospodarskem objektu v vasi Dolnje Vreme v občini Divača. Posredovali so gasilci III. Izmene ZGRS Sežana, PGD Divača in Senožeče. Ob prihodu na lokacijo je bilo ugotovljeno, da je požar nastal zaradi napake na elektro instalaciji. Požar je že pred prihodom gasilcev omejil lastnik. Gasilci so s termo kamero pregledali vroče dele in preverili morebitni prenos požara na lesene dele ter latniku prepovedali nadalnjo uporabo električne instalacije v omenjenem objektu. Večja škoda ni nastala.
 
 
 
Avtocesta Sežana - razcep Gabrk, 8.8.2019
PROMETNA NESREČA

Ob 10:11 uri smo bili preko ReCO Postojna obveščeni o prometni nesreči z udeležbo dveh vozil na avtocesti Sežana - Ljubljana pred razcepom Gabrk v občini Sežana. Posredovali so gasilci I. Izmene ZGRS Sežana, ki so na lokaciji ugotovoili, da gre za nalet dostavnega vozila in osebnega vozila ter da so najmanj dve osebi poškodovani. Izvedlo so prometno in požarno zavarovanje ter s tehničnim posegom rešili poškodovanega voznika osebnega vozila in ga skupaj z reševalci oskrbeli in prenesli v reševalno vozilo NMP Sežana. Za zaporo cestišča in preizkovanje dogodka so poskrbeli delavci DARS in policisti PU Koper. 
 
 
 
 
 
AC izvoz Divača, 7.7.2019
PROMETNA NESREČA

Ob 02:09 uri smo bili peko ReCO Postojna obveščeni o prometni nesreči na izvozu iz avtoceste Divača smer Ljubljana. Osebno vozilo se je na izvozu zaletelo v naletno zaščito in se po trku prevrnilo na streho. Posredovali so gasilci IV. Izmene ZGRS Sežana, ki so ob prihodu izvedli požarno in naletno zavarovanje, odklopili akumulator ter z dvigalom vozilo postavili na cestišče. Alarmirani so bili tudi gasilci PGD Senožeče, ki so bili zaradi manjšega obsega nesreče preklicani. Na intervenciji so bili prisotni delavci DARS ter policisti PU Koper.
 
 
 
Sežana, 6.7.2019
POŽAR NA STANOVANJSKEM OBJEKTU

Ob 22:11 smo bili preko ReCO Postojna obveščeni o požaru na stanovanjskem objektu na Kettejevi ulici v Sežani. Posredovali so gasilci IV. Izmene ZGRS Sežana in PGD Sežana, ki so na kraju ugotovili, da je strela udarila v sleme stanovanjske hiše in se preko bakrene plinske napeljave prenesla v pritličje ter tam zanetila manjši požar in poškodovala plinsko ter elektro napeljavo. Požar je že pred prihodom delno pogasil lastnik. Dokončno pogasitev so izvedli gasilci ter objekt pregledali s termokamero. S pomočjo platforme so ostranili poškodovane strešnike ter pregledali ostrešje.
 
 
 
Vrhovlje, 2.7.2019
PADEC KOLESARJA

Ob 10:12 nas je ReCO Postojna obvestil o padcu kolesarja na cesti Vrhovlje - Dutovlje. Na kraju smo zavarovali kraj nesreče, pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu osebe. Kolesa smo umaknili na varno mesto.
 
 
 
Sežana, 27.6.2019
UPORABA BREZPILOTNIH ZRAKOPLOVOV V ZAŠČITI IN REŠEVANJU

V Sežani je dne 27.6.2019 potekal Tehnični sestanek v okviru EU projekta CROSSIT SAFER, ki smo ga organizirali ZGRS Sežana in GENG. Tematika sestanka je bila uporaba brezpilotnih zrakoplovov v zaščiti in reševanju. Predstavnikom ONE DRONE, Juretu Dolinarju (GBL), C-astral, in DAT-CON se zahvaljujemo za predstavitev in praktični prikaz opreme. 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, 25.6.2019
POŽARNA OGROŽENOST NARAVNEGA OKOLJA

 Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št.20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 25. junija 2019 na območju občin:

Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

 

 
 
Ig, 13.6.2019
XXVI. GENERACIJA POKLICNIH GASILCEV

13.6.2019 smo v Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana pridobili tri nove poklicne gasilce. Usposabljanje XXVI. generacije poklicnih gasilcev so uspešno zaključili Blaž Rogelja, Andrej Kljun in Marko Fabjančič. Želimo jim uspešno in varno delo. Zahvaljujemo se tudi inštruktorjem in predavateljem ter gasilski šoli in Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije za kvalitetno in strokovno izobraževanje.

 

 
Vaja Sežana 2008 Predaja vozil ZGRS 2008 Prikazna vaja 2004 Helikopterska vaja

POMEMBNO

EU PROJEKT

ANKETA


Kako ocenjujete delo ZGRS Sežana na intervencijah?
Odlično
Dobro
Povprečno
Slabo
Ne morem oceniti

Poglej rezultate ankete

DEJAVNOSTI

Zavod poleg osnovnih dejavnosti reševanja in drugih gasilskih storitev opravlja še izvajanje izobraževanja gasilcev in predstavlja eno pomembnejših javnih institucij na kraškem območju.

NASVETI