sreda | 23 oktober |  2019

FOTOGALERIJA

POVEZAVE

Uprava RS za zaščito in reševanje
Gasilska zveza Slovenije
SPIN - Obveščanje o dogodkih
AED Baza Slovenije
Prva pomoč
SZPV
Ministrstvo za obrambo
www.gasilci.org
Useful links
Global Disaster Alert and Coordination System
Dežurna služba ZGRS 05 7310 700 | 031 242 073
 
Povžane, 8. 04. 2016
POŽAR INDUSTRIJSKEGA OBJEKTA

Ob 16.24 uri smo bili obveščeni o požaru na industrijskem objektu v vasi Povžane v občini Hrpelje-Kozina. Izvozili so gasilci II. Izmene ZGRS Sežana in PGD Materija. Med potjo je vodja II. izmene ZGRS Sežana alarmiral še PGD Senožeče in PGD Divača ter GB Koper za avtolestev.
 
Na intervencijo so prvi prispeli gasilci PGD Materija, ob njihovem prihodu je požar že zajel celoten objekt. Izvedli so notranji napad na JZ delu objekta, kjer je bil glavni vhod. Na tem delu objekta je bila tudi posoda s kurilnim oljem in elektro omara. PGD Materija je izvedlo tudi zunanji napad na južni del objekta – nadstrešek.
Ob prihodu gasilcev ZGRS Sežana je Jerina Peter, vodja II. izmene, prevzel vodenje intervencije ter svojo ekipo razporedil v pomoč prvi napadalni skupini, ki je izvajala napad v objekt. Že kmalu po tem je napadalna skupina v objektu ocenila, da je gašenje z notranje strani objekta prenevarno, saj se ruši ostrešje, pa tudi temperatura v objektu je previsoka. Vse enote so bile premeščeni na gašenje iz zunanje strani objekta skozi okna v notranjost. Izvedenih je bilo več kot 8 napadov iz zunanjih strani. Vsi gasilci so bili opozorjeni, da se sproščajo nevarni plini ter da je obvezna uporaba dihalnih aparatov. V tem času je prispela tudi avtolestev GB Koper, s katero smo skušali narediti odprtine ter tako odstraniti del strehe. Uspelo nam je narediti samo eno odprtino na strehi. Ostalo je bilo prenevarno, prav tako je bila streha že tako poškodovana, da se je določen del že porušil v objekt. V kasnejši fazi, ko je bil požar do neke mere lokaliziran, smo s pomočjo dveh delovnih strojev pričeli z odstranjevanjem strehe na južnem delu objekta z razlogom, da naredimo odvod dimnih plinov in toplote ter pripravimo primerne odprtine in odstranimo nevarno konstrukcijo, da lahko gasilci vstopijo v objekt in gasijo žarišča. Po odstranitvi strehe so napadalne skupine vstopile v objekt in pričele z gašenjem žarišč. Nekaj po enajsti uri zvečer se je postavila gasilska straža s člani matičnega društva PGD Materija, ostale enote so zapustile lokacijo. Žal je en gasilec na intervenciji obolel in bil prepeljan v ZD Hrpelje, od tam pa v UKC Ljubljana.
 
Na intervenciji je sodelovalo 69 gasilcev z 18 vozili (ZGRS Sežana, PGD Materija, Senožeče, Divača, PIGD Plama Pur, GB Koper)
Prisotni so bili še: županja občine Hrpelje-Kozina, poveljnik CZ občine Hrpelje-Kozina, policisti, inšpektor IRSVNDN, NMP Sežana, dva delavca z gradbeno mehanizacijo.
 
 
 
 
 
Vaja Sežana 2008 Predaja vozil ZGRS 2008 Prikazna vaja 2004 Helikopterska vaja

POMEMBNO

EU PROJEKT

ANKETA


Kako ocenjujete delo ZGRS Sežana na intervencijah?
Odlično
Dobro
Povprečno
Slabo
Ne morem oceniti

Poglej rezultate ankete

DEJAVNOSTI

Zavod poleg osnovnih dejavnosti reševanja in drugih gasilskih storitev opravlja še izvajanje izobraževanja gasilcev in predstavlja eno pomembnejših javnih institucij na kraškem območju.

NASVETI