ponedeljek | 4 julij |  2022

FOTOGALERIJA

POVEZAVE

Uprava RS za zaščito in reševanje
Gasilska zveza Slovenije
SPIN - Obveščanje o dogodkih
AED Baza Slovenije
Prva pomoč
SZPV
Ministrstvo za obrambo
www.gasilci.org
Useful links
Global Disaster Alert and Coordination System
Dežurna služba ZGRS 05 7310 700 | 031 242 073
 
Sežana, 12.6.2014
OBISK GASILCEV IZ MONTBRISONA V ZGRS SEŽANA

V sredo 21. maja 2014 smo gostili delegacijo 11 oseb, izmed njih je bilo 9 gasilcev in tudi ena gasilka, pričakali smo v Zavodu za gasilno in reševalno službo v Sežani. Uprava za zaščito in reševanje nam je v svojem podcentru v Sežani nudila prenočišča, za hrano in pijačo pa je poskrbela okrepčevalnica Apetit, ki ima prav tako v našem centru kuhinjo z restavracijo.
 
V četrtkovem dopoldanskem času smo francoskim gasilcem predstavili delo v zavodu, organiziranost gasilstva na Krasu in v Sloveniji, ter sistem Civilne zaščite. V obojestranskem razgovoru so nam tudi francozi predstavili njihovo delo, organiziranost in sistem gasilstva in reševanja v Franciji, ki je v osnovi enak našemu, razen tega, da gasilci v franciji opravljajo tudi nujnomedicinske prevoze z reševalnimi vozili.
 
Petkovo jutro se je pričelo z vajo, ki so jo pripravili gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana in sicer prikaz reševanja ponesrečenca z višine s pomočjo vrvne tehnike. Francozi so bili nad strokovno izvedbo vaje navdušeni in so po končani vaji našim gasilcem namenili dolg aplavz. Po končani vaji je sledil ogled vozil in gasilske tehnike v zavodu.
 
V posebno čast jim je bilo, da jih je sprejel župan občine Sežana g. Davorin Trčon, ki je v pozdravnem nagovoru poudaril, kako pomembno je sodelovanje , ter plemenito delo ,ki ga gasilci opravljamo,
 
Po večerji je v petek zvečer sledil še ogled Prostovoljnega gasilskega društva Povir. Z organizacijo prostovoljnih društev, ter z dobrim sodelovanjem z zavodom, ter z opremo in voznim parkom so bili zelo navdušeni.
 
 
 
 
 
Sežana, 12.6.2013
Obisk vrtca Sežana

Dne 12.06.2013 so nas obiskali malčki iz vtrca Sežana skupine Medvedki in Polžki. Zaposleni so jim  predstavili delovanje enote in za njih pripravili igrico gašenja dvonadstropne hiške.
 
 
 
Sežana, 26.4.2013
Obisk vrtca Divača

Dne 26.04.2013 so nas obiskali malčki iz vrtca Divača, zaposleni so jim predstavili opremo in vozila ki jih uporabljajo ob požarih ter ostalih intervencijah.
 
 
 
Sežana, 16.11.2012
Obisk šole Divača

Dne 16.11.2012 so nas obiskali učenci 6. razreda osnovne šole iz Divače. Učencem so zaposleni predstavili delovanje in opremo ZGRS Sežana.
 
 
 
 
 
 
 
Sežana, 9.11.2012
Obisk odbora za obrambo

Člani Odbora za obrambo Državnega zbora RS so, 9. novembra, v spremstvu obrambnega ministra Aleša Hojsa, državnega sekretarja Petra Stavanje in generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Darka Buta obiskali enoto Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje v Sežani ter Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana.
 

Kot je ob obisku poslancev pod vodstvom predsednika Odbora za obrambo Franca Jurše pojasnil obrambni minister Aleš Hojs, je bil tokratni obisk sestavni del rednega mesečnega seznanjanja poslancev o delovanju in stanju na področjih zaščite in reševanja ter v Slovenski vojski. »Odboru smo želeli predstaviti gasilski center, ki deluje v sklopu kraških občin Divača, Hrpelje-Kozina, Komen in Sežana, ter sežansko enoto izobraževalnega centra pod pristojnostjo ministrstva. Oba centra sta glede na to, da sta razmeroma nova, saj sta bila odprta leta 2010, izjemno dobro opremljena in z lepimi prostori,« je dejal minister Hojs. Povedal je tudi, da si bo ministrstvo programe izobraževanja in usposabljanja v prihodnje prizadevalo razširiti, da bi zmogljivosti enote izobraževalnega centra kar najbolje izkoristili. Tako bi lahko predvsem program vročega treninga izvajali tudi za italijanske in avstrijske gasilce, saj so bili predstavniki poklicne gasilske enote iz Trsta ob nedavnem ogledu usposabljanja v sežanskem centru navdušeni.

Temeljne značilnosti požarne ogroženosti naravnega okolja ter program Kras, ki ga izvaja 20 občin regije, je poslancem predstavil generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But. Predsednik Gasilske zveze Slovenije Anton Koren je govoril o organiziranosti gasilstva pri nas in v Severnoprimorski regiji, direktor Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana Igor Bole pa je članom odbora predstavil delovanje javnega gasilskega zavoda iz Sežane. Poslance so seznanili tudi z izkušnjami pri delovanju sežanske enote Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje. V nadaljevanju so si poslanci ogledali učne in nastanitvene zmogljivosti sežanske enote izobraževalnega centra ter zmogljivosti Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana, ki letos praznuje 20-letnico delovanja.
 

Predsednik Odbora za obrambo DZ Franc Jurša je ob koncu obiska ocenil, da aktivnosti po programu Kras pristojni izvajajo v pravi smeri in da si pri tem zelo prizadevajo. Izrazil je zadovoljstvo, da je ministrstvo poslance seznanilo s problematiko požarov na Krasu. Glede delovanja sežanske enote Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje pa je Jurša dejal, da gre za poseben center, namenjen predvsem gašenju požarov v naravi, čeprav v njem opravljajo tudi druge dejavnosti zaščite in reševanja.
 
Kot je pojasnil, so temelji za proračun za leti 2013 in 2014 postavljeni, znotraj obrambnega proračuna pa so določena sredstva namerjena tudi delovanju centra: »Res so se sredstva na vseh ravneh zmanjševala, vendar ne tako zelo, in mislim, da bomo v Sloveniji skrbeli za tovrstne centre, ki jih nujno potrebujemo, saj vemo, da nam nesreče pretijo z vseh strani.«
 
 
 
Sežana, 20.9.2012
Obisk predsednika Republike Slovenjie

redsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Izobraževalni center za zaščito in reševanje v Sežani, kjer se je seznanil s problematiko varstva pred požari v naravnem okolju s poudarkom na Krasu. Predsednik republike si je ogledal tudi učne in nastanitvene zmogljivosti, delovne prostore ter vozni park in drugo zaščitno-reševalno opremo izobraževalnega centra.
 
 
 
ZGRS SEŽANA, 17.5.2012
OŠ DIVAČA

Divaški šestošolci so v četretek, 17. maja 2012, v okviru tehniškega dneva obiskali Zavod za gasilno in reševalno službo v Sežani.
 
Najbolj so bili navdušeni nad ogledom dežurne sobe, v kateri so računalniški monitorji, kjer izvajajo video nadzor centra in video nadzor Krasa, zaslon za avtomatsko odpiranje vrat, vremenska postaja, radijska postaja, požarna centrala za tovarno Mitol in telefonske zveze.
 
 
 
Sežana, 24.5.2012
Zaključno srečanje

Dne 24.05.2012 so vzgojitelice iz vrtca Sežana naš zavod za gasilno in reševalno službo Sežana izbrale za zaključno srečanje. Najmlajši varovanci iz vrtca Sežana, so si ogledali prostore in vozila ZGRS Sežana, skupaj s starši pa se preizkusili v spretnostnem zbijanju tarče z vedrovko in spretnostnem gašenju večnadstropne hiše.
 
 
               
 
 
ZGRS Sežana, 1.1.2012
Voščilo

Predstavnice župana občine Sežana g. Davorina Trčona so tudi letos, kot vsako leto obiskale gasilce Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana, ter se v imenu župana zahvalile gasilcem za požrtvovalno delo v letu 2011, ter jim voščile prihajajoče leto 2012.
 
 
 
ZGRS Sežana, 16.12.2011
Obisk predstavnikov občin ustanoviteljic ZGRS Sežana

Dne 16.12.2011 so poklicno gasilsko enoto ZGRS Sežana obiskali predstavniki občin Sežana, Komen, Divača in Hrpelje-Kozina (ustanoviteljice ZGRS Sežana). Zaposleni so predstavili delovanje enote, predstavili način dela in organiziranosti v enoti, ter srečanje zaključili z ogledom novega izobraževalnega centra.
 
 
                     
 
 
                
 
 
ZGRS Sežana, 20.12.2011
Prednovoletni obisk

Dne 20.12.2011 so nas obiskali predstavniki podjetja Webo d.o.o., direktor-poveljnik GB Koper in direktor JZGRD GE Nova Gorica.
 
 
 
ZGRS, 25.11.2011
OBISK ŠPANCEV

Inštitut za gozdove je za špansko delegacijo organiziral ogled, ter predstavitev ZGRS Sežana. Inštitut , ter španski kolegi sodeljujejo v projektu EFFMIS, European forest fire monitoring using information systems.
 
 
 
 
ZGRS, 19.11.2011
OBISK PGD

V soboto so nas obiskali gasilci PGD Prebold, Dolenja vas, Marija Reka. Po kratki predstavitvi zavoda so si ogledali tehniko in vozila. V nadaljevanju obiska smo si skupaj ogledali prostore in vozila v PGD Povir.
 
 
 
ZGRS Sežana, 24.10.2011
Obisk vrtca Sežana

Dne 24.10.2011 so nas obiskali naši najmlajši varovanci vrtca Sežana. V ZGRS Sežana so si ogledali gasilska vozila in nazadnje so gasilci poskrbeli za zabavno zbijanje tarče s vedrovko.
 
 
 
ZGRS Sežana, 22.10.2011
Obisk PGD D.Toplice

Dne 22.10.2011 so enoto ZGRS Sežana obiskali prostovoljni gasilci iz Dolnjig Toplic.
 
 
ZGRS Sežana, 22.10.2011
Obisk PGD Kamniška Bistrica

Dne 22.10.2011 so enoto ZGRS Sežana obiskali prostovoljni gasilci iz Kamniške Bistrice.
 
 
ZGRS Sežana, 22.10.2011
Obisk PGD Trzin

Dne 22.10.2011 so enoto ZGRS Sežana obiskali prostovoljni gasilci iz Trzina.
 
 
ZGRS Sežana, 8.10.2011
Obisk PGD Rogaška

Dne 08.10.2011 so enoto ZGRS Sežana obiskali prostovoljni gasilci iz Rogaške.
 
 
ZGRS Sežana, 1.10.2011
Obisk PGD Črni Vrh

Dne 01.10.2011 so enoto ZGRS Sežana obiskali prostovoljni gasilci iz Črnega vrha.
 
 
ZGRS Sežana, 17.9.2011
Obisk PGD Železniki

Dne 17.09.2011 so enoto ZGRS Sežana obiskali prostovoljni gasilci iz Železnikov.
 
 
ZGRS Sežana, 17.9.2011
Obisk PGD D. Logatec

Dne 17.09.2011 so nas obiskali prostovoljni gasilci iz D. Logatca.
 
 
 
ZGRS Sežana, 3.9.2011
Obisk JZZPR Maribor

Dne 03.09.2011 so nas obiskali poklicni kogegi IV. izmene JZZPR Maribor.
 
 
 
Sežana, 31.12.2010
NOVOLETNI OBISK

Predstavnice župana občine Sežana g. Davorina Trčona so tudi letos, kot vsako leto obiskale gasilce Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana, ter se v imenu župana zahvalile gasilcem za požrtvovalno delo v letu 2010, ter jim voščile prihajajoče leto 2011.
 
 
 
Vaja Sežana 2008 Predaja vozil ZGRS 2008 Prikazna vaja 2004 Helikopterska vaja

POMEMBNO

VREMENSKA POSTAJA

EU PROJEKT CROSSIT SAFER

ANKETA


Kako ocenjujete delo ZGRS Sežana na intervencijah?
Odlično
Dobro
Povprečno
Slabo
Ne morem oceniti

Poglej rezultate ankete

DEJAVNOSTI

Zavod poleg osnovnih dejavnosti reševanja in drugih gasilskih storitev opravlja še izvajanje izobraževanja gasilcev in predstavlja eno pomembnejših javnih institucij na kraškem območju.

NASVETI