torek | 5 julij |  2022

FOTOGALERIJA

POVEZAVE

Uprava RS za zaščito in reševanje
Gasilska zveza Slovenije
SPIN - Obveščanje o dogodkih
AED Baza Slovenije
Prva pomoč
SZPV
Ministrstvo za obrambo
www.gasilci.org
Useful links
Global Disaster Alert and Coordination System
Dežurna služba ZGRS 05 7310 700 | 031 242 073
Statistika intervencij za leto 2014
  V letu 2014 je operativna enota posredovala na 251 intervencijah ob različnih dogodkih. V ZGRS je bilo organizirano dežurstvo na domu za potrebe intervencij. ZGRS je največkrat posredovali pri tehničnih intervencijah (39 %), sledijo posredovanja ob prometnih nesrečah (28 %), požari na objektih (12 %), požari v naravnem okolju (7 %) ter požari na prometnih sredstvih (6 %) ter ob nesrečah z nevarnimi snovmi (3 %). V letu 2014 beležimo izredno malo požarov v naravnem okolju predvsem zaradi vremenskih razmer. Ker požare v naravi vselej kljub deževnemu letu ni za podcenjevati in kljub hitri intervenciji gasilcev ZGRS Sežana in PGD Štjak pri požaru v naravnem okolju v naselju Vrabče v občini Sežana nismo mogli več pomagati domačinu, ki je zaradi vplivov požara v naravi izgubil življenje.  
Za povečavo kliknite na sliko!
Statistika intervencij za leto 2014
 
Pomembno pa je poudariti, da je operativna enota v letu 2014 sodelovala pri odpravljanju posledic žleda na območju občin Divača, Postojna in Pivka. Tam so sodelovali člani operativne enote ZGRS Sežana skupaj s prostovoljnimi gasilci Kraške gasilske zveze z opremo in vozili predvsem z dvižno platformo, ki je bila nepogrešljiva pri odpravljanju posledic naravne ujme. V občini Divača se je z elektro generatorjem ZGRS zagotavljalo električno energijo za vodno črpališče za nemoteno oskrbo prebivalcev z vodo. Poleg omenjenega je bilo v času žleda na ogrožena območja (Postojna in Pivka) poslanih več elektro generatorjev. ZGRS je tudi zbiral, pregleda in dostavil elektro generatorjev, ki so jih pripeljali posamezniki iz Kmečke zveze (IT) kot pomoč v naravni nesreči.
 
Trije zaposleni v ZGRS so sodelovali tudi na obsežnih poplavah v Srbiji natančneje v mestu Obrenovac v sklopu mednarodne pomoči Slovenije sosednjim državam.
 
Leto 2014 je zaznamovalo tudi neurje v naselju Mahniči (občina Sežana) v drugi polovici meseca avgusta. V neurju z močnim vetrom je bilo poškodovanih preko 20 objektov, tako bivalnih kot gospodarskih in pomožnih. Na tej intervenciji je sodelovalo preko 130 gasilcev iz ZGRS Sežana in društev Kraške gasilske zveze. V samo dveh dneh so bili začasno prekriti vsi pomembni bivalni in ostali objekti. Tu velja omeniti izredno dobro sodelovanje vseh služb in operativnih sestavov gasilskih društev in Civilne zaščite občine Sežana ter občinske uprave, ki se je zelo hitro in učinkovito odzvala na potrebe tako reševalnih služb kot tudi krajanov. Zahvala gre vsem enotam in gasilcem, ki so v težkih in nevarnih razmerah pomagali ljudem še posebej matičnemu društvi PGD Štjak.
 
Leto 2014 zaznamuje tudi huda letalska nesreča, ki se je zgodila na letališču Gabrk v občini Divača, kjer so posredovali gasilci ZGRS Sežana ter PGD Divača in Senožeče. Žal se je nesreča končala zelo tragično s tremi žrtvami in enim težko poškodovanim.
 
Omenjena statistika intervencij priča, da so se intervencije v primerjavi z letom 2013 povečale za 12 % kljub temu, da je bilo zelo malo požarov v naravnem okolju (običajno okrog 45 %, letos le 12 %). Dejstvo je tudi, da beležimo povečanje tehničnih intervencije ter intervencij ob prometnih nesrečah.
 
Te intervencije so po naravi velik bolj zahtevne in kompleksne in od posredovalcev zahtevajo vrhunsko znanje in pripravljenost ter opremo za učinkovito odzivanje nanje. Te intervencije so tudi večja psihološka obremenitev za operativne gasilce saj se le ti neposredno srečujejo s prizadetimi prebivalci, težko poškodovanimi in kar je najbolj tragično tudi z mrtvimi.
 
Kljub navedenemu se v operativni enoti izraža velika pripravljenost za delo in pripravljenost za posredovanje in pomoč ljudem, ko jo le ti potrebujejo pa četudi za ceno lastnega zdravja.
 

POMEMBNO

VREMENSKA POSTAJA

EU PROJEKT CROSSIT SAFER

ANKETA


Kako ocenjujete delo ZGRS Sežana na intervencijah?
Odlično
Dobro
Povprečno
Slabo
Ne morem oceniti

Poglej rezultate ankete

DEJAVNOSTI

Zavod poleg osnovnih dejavnosti reševanja in drugih gasilskih storitev opravlja še izvajanje izobraževanja gasilcev in predstavlja eno pomembnejših javnih institucij na kraškem območju.

NASVETI